Cine sunt eu să vorbesc despre acest lucru?
Sunt Elena Riba, cu o formare extinsă în psihoterapie pozitivă, terapie comportamentală şi terapie transgeneraţională.
Am ales să mă îndrept spre domeniul psihoterapiei atunci când mi-am dat seama că ceva lipsea din povestea mea. Lipsea subiectul! Această conștientizare mă determinat să-mi construiesc o viață care să răspundă nevoilor și aspirațiilor mele, creând o poveste coerentă și semnificativă pentru mine.
În terapiile pe care le conduc, observ adesea, că omenii vorbesc despre provocări şi obstacole care îi împiedică în realizarea viselor, dorințelor și dezvoltarea propriului drum personal.
Atunci când întreb ce îi oprește, răspunsul obișnuit este: „TREBUIE să fac asta…” sau „TREBUIE să fac asta…”. Şi, întreb din nou: „Şi tu, pe unde mai încapi pe lângă acest TREBUIE?”, „Ce se întâmplă dacă nu TREBUIE să faci asta…?”. Aşa, ajungem să definim acest TREBUIE ca o normă socială, în care TREBUIE însemna „să fiu/devin/aliniez într-un anumit fel”.
Învăţam acest model „TREBUIE-NORMĂ” încă din copilărie, uitându-ne pe noi înșine și ascunzându-ne dorințele, visurile și aspirațiile în adâncul subconștientului. Ne deconectăm de acestea și implementăm normele sociale pentru a fi acceptați, iubiți și bine văzuți. Adoptăm convingeri și credințe, cum ar fi: „Nu merit să fiu iubit pentru cine sunt, ci pentru ce dețin!”, „Nu sunt destul de bun!” sau „Nu sunt suficient de pregătit pentru a câștiga bani mulţi!”, şi multe altele.
Cu toții purtăm cu noi un set de convingeri/credinţe, care s-au dezvoltat în interacțiunea cu cei din jurul nostru de-a lungul timpului: în copilărie, în grupuri, în societate, la locul de muncă. Multe dintre aceste convingeri limitative ne cer să fim într-un anumit fel pentru a fi acceptați, iubiți și conectați cu ceilalți. Ne restricționează în diferite aspecte ale vieții noastre, ne fac să ne simțim lipiți de putere și ne împiedică să nu ne exprimăm autentic, să realizăm ceea ce ne dorim cu adevărat.
Toate aceste convingeri/credinţe sunt adesea doar presupuneri false ale minţii, derivate din gânduri iraționale.
Cum ar fi pentru tine să depășești aceste credințe și să îţi urmezi cu autenticitate propriul tău drum? Cum ar arăta viața ta, eliberat de aceste convingeri?
Veste bună este că aceste convingeri/credințe pot fi schimbate și, astfel, poți avansa cu încredere, curaj și autenticitate pe propriul tău drum.