Povestea mea

Cine sunt, Ce fac -Calatoria

 Ce fac

In activitatea mea de Consultant Ppsihoterapie Pozitiva, Life &Vocational Coach, Accredited Profesonal Spirituality Coach si Formator sprijin oamenii sa depaseasca dificultatile cu care se confrunta, sa-si imbunatateasca stima de sine si sa aiba o conexiune mai plina de compasiune cu ei insusi.

                           Alege sa cresti!
         “ Noi suntem creatorii muzicii si noi                         suntem visatorii viselor”
                       Arthur O’ Shaughnessy

 

 Cine sunt

 M-am ȋndreptat spre acest domeniu pentru că  am dorit să mă descopăr pe mine ȋnsumi, să ȋmi dau seama ce anume pot să fac cu viaţa mea ȋn aşa fel ȋncat să mă ȋmplinească.

De-a lungul timpului mi-am terminat studiile acumuland  trei diplome universitare şi o mulţime de cursuri tot ce era util pentru parinţi mei şi pentru societate pentru a mă realiza profesional şi personal, dar simţeam ca ceva lipseşte din poveste. Lipsea subiectul!

 Am inceput să caut acele raspunsuri, la intrebarile mele  ȋn asa fel ȋncat să ajung să mă cunosc pe mine, să ȋmi creez o viaţă care să ȋmi corespundă nevoilor şi aspiraţilor mele.

Într-o zi un mentor mi-a spus o poveste, pe care azi, doresc să ţi-o ȋmpărtăşesc.

Un om locuia aproape de munte. În fiecare zi se gândea cum ar fi să urci acel munte şi ce aş vedea pe vârf? Aşa, ca în cele din urmă a venit ziua, iar bărbatul a plecat în călătorie. Ajungând la poalele muntelui l-a întâlnit pe primul călător care cobora de pe munte. L-a întrebat: “Cum ai urcat pe munte şi ce ai văzut de sus?”

Călătorul şi-a împărtăşit calea. Omul nostru gândea că modul în care acest călător a descris calea este foarte epuizant. El se gândea că trebuia să găsească o altă modalitate de a urca. Aşa că, a continuat să meargă pe la poalele muntelui până când l-a întâlnit pe următorul călător şi la întrebat: “Cum ai urcat pe munte şi ce ai văzut de sus?”. Şi acesta şi-a împărtăşit povestea.

Încă nu era determinat în ce direcţie şi ce cale să aleagă. Astfel, bărbatul a întrebat încă alte 30 de persoane, încă 30 de călători. Când a terminat cu toţi în sinea lui s-a gândit şi a hotărât. Acum că atât de mulţi oameni şi-au împărtăşit deja drumurile şi mai ales cea ce au văzut de sus, nu mai merita să urc până acolo.

Voi încheia această poveste cu convingerea că pentru a învăţa ceva despre mine, calea potrivită este să urc acel munte. Muntele şi calatoria reprezintă procesul de autocunoaştere la formarea în psihoterapie pozitivă şi a cautărilor mele spirituale pe care le-am urmat.

Pe parcursul călătorie( mă refer la felul ȋn care ȋnmagazinăm totul ȋn copilarie) deveneam inspirată şi entuziasmată de aceşti călători( părinţi, profesori,s.a) şi impresiile lor.  Stiam ca sunt  informaţii care pot fi împărtăşite în cuvinte, dar este imposibil sa impartasesti  experienţa a ceea ce găseşti în timpul propriei călătoriei spre vârful muntelui.

De-a lungul călătoriei mele, ceva sau cineva din interiorul meu îmi spunea adesea:

Vei întâmpina provocări, iar acestea te vor împiedica să mergi mai departe. Stările emoţionale, sentimentele, ataşamentele, mecanismele de apărare, tiparele, proiecţiile toate crează stări de disconfort. Te pot opri!

Vor fii unii călători carete vor opri de a merge mai departe. Aceştia pot fi descoperirile pe care le faci despre tine prin ceea ce ai absorbit ca un burete in copilrie şi felul în care ele sau dezvoltat pe parcursul vieţii. Te pot băga în conştientizări profunde. Lumea în care trăiai se va dărâma. Te pot opri!

Unii  îţi vor spune: “Ce-i cu tine, era mult mai bine cum erai înainte”; “Eram fericiţi!”. Aşa că, te vei balansa ȋntre creşterea ta şi  a face pe plac altora.  Şi, aceştia te pot opri!

În copilărie absorbisem totul ca un burete. Dezvoltasem ataşamente şi comportamente care îmi creau zona de confort. Era calea uşoară! Acestea deveniseră credinţele mele, sensul meu în viaţă. Nu mai aveam timp să văd clar.

Întodeuna indecizia este legată cu starea de spirt şi este uşor să te pierzi în gânduri. Mă întrebam adesea: „Pot să fac asta? Oare, este calea bună? Ce vor spune ceilalţi? Ce se întâmplă dacă fac asta? Dar dacă fac cealaltă? Oare, voi supăra pe cineva?”. Îndoiala ocupa fiecare spaţiu al minţii mele. Îmi dădusem seama că atunci când drumul este plin de prea multe îndoieli, în loc să merg mai departe, mă voi opri mai des.

Observam cum mintea nu se mai putea sincroniza cu propriile mele aspiraţii. Rezultatul – mă deconectam de la propriile aspiraţii şi scopuri pe care odată mi le-am propus şi funcţionam după “trebuie” să mulţumesc pe cei din jur. Trebuie să fiu harnica, performantă, să fiu supusă. Trebuie să am realizări pentru a putea fi acceptată şi a fi în contact cu ceilalţi.

Am descoperit că funcţionam pe baza fidelităţii şi dependentei, aşteptând într-o formă pasivă ca  altcineva să ia decizii în locul meu. Şi mai descoperisem că “Eu pot să le fac pe toate. Fără mine nu se poate”. Descoperisem că de multe ori simţeam vinovăţie care ma baga intr-o stare de axietate când nu vroiam să fac ceva. Acestă stare ȋmi crea un disconfort teribil balansandu-ma  in a respecta normele societatii si a fi eu insumi.

Atunci, m-am întrebat: Care va fi consecinţa dacă rămân în această stare ca până acum, în acest model pe care îl ştiu atât de bine? Mai există o altă opţiune?

Când urci spre vârful muntelui, atmosfera se rarefiază, totul devine din ce în ce mai clar. La fel este şi pe acest drum al cunoaşterii de sine în procesul terapeutic-spiritual al autocunosteri.

Stând pe vârful muntelui şi privind clar la ceea ce dobândisem, mi-am adus aminte de cuvintele unui mentor: “Dacă nu poţi găsi adevărul chiar acolo unde te afli, unde te mai aştepţi să-l găseşti?”.  Cand vezi clar nu mai este nevoie să crezi pe nimeni sau să crezi în ceva.

Am recunoscut trecutul, l-am acceptat şi l-am investigat. Acum, mi-a rămas o singură opţiune. Care este direcţia de luat şi ce decizii să iau pentru a face că obiectivele  mele să înceapă să se contureze? Ce este important pentru mine în această viaţă ca explorarea şi descoperirea despre mine să prindă un nou contur?

În acel moment am înţeles  ce cale voi lua şi ce voi face. M-am auzit spunâd cuvintele lui Steve Jobs Timpul tău este limitat, nu-l irosi trăind viaţa altcuiva. Nu fi prizonierul dogmei-al convieţuirii cu rezultatul gândirii altor persoane. Nu lăsa zgomotul opiniilor altora să îţi reducă vocea interioară. Şi, cel mai important, să ai curajul de a-ţi urma inima şi intuiţia. Ele ştiu deja ceea ce vrei tu să devii cu adevărat. Orice altceva este neimportant.”

Am meditat o perioadă la toată călătoria şi mi-am spus: Este timpul să scriu un nou capitol!

 Am realizat ca toată viaţa noastră se bazează  pe psihiculul nostru, pe psihologia noastră, pe felul ȋn care gândim, felul ȋn care acţionam,  felul ȋn care ne comportăm, prin felul ȋn care ne raportam la noi ȋnsine, şi cum putem să ne realizam Sinele. Cel mai important deziderat social pentru fiecare persoană este să ȋşi dezvolte o atitudine şi o mentalitate care să o ajute ȋn viaţă ȋn aşa fel ȋn care să obţină rezultatele pe care şi le doreşte, un sens şi o viaţa implinita.

 Aşa, am descoperit că pot face lucrurile să se mişte în favoarea mea, că pot să gust din împlinirea transformării interioare, care mi-a adus pacea sufletească. Pot fi fericită, şi mai ales, că sunt pe deplin responsabilă de viaţa mea şi deciziile mele.

Apoi, mi-am dat seama că fac bine acest luru şi că pentru mine psihoterapia mi se potriveşte.  Este propria mea misiune de viaţă. Aşa, am ajuns să fac din ea o pasiune, o meserie.

Pe parcursul celor peste 7 ani de lucru cu oamenii, am înțeles că cel mai important ingredient în relațiile interumane este CONECTAREA. Pentru a crește și a evolua ca ființă umana, consider că este important să înveți să-ți exprimi emoțiile de tristețe, furie, teamă și, desigur, emoții de bucurie și fericire, ş.a. Când le cautăm   ȋnţelesul le putem gestiona mai uşor.  Când ştim să le gestionam putem apoi,  foarte uşor  să ne creem viaţa pe care o dorim.

În capitolul istoric profesional  vei găsi mai multe elemente ale ocupatiei mele.

Elena Riba

Consultant Psihoterapie Pozitivă

Life & Vocational Coach

Accredited Profesonal Spirituality Coach– acreditat de CTAA – Complementary

Therapists Accredited Association- UK & A.B.T-Brazilia

Formator

Lasă-mi un mesaj cu ce probleme te confrunți, adresa de mail și numărul de telefon pentru a te contacta.