Ce este psihoterapia?
Psihoterapia este un proces terapeutic care vizează îmbunătățirea sănătății mentale și a bunăstării emoționale a unei persoane. Persoana invata sa preia controlul asupra vietii sale pentru a putea face fata si a emite un raspuns sanatos in situatiile dificile cu care se confrunta.
Scopul principal al psihoterapiei să ajute persoanele să le înțeleagă mai bine gândurile, emoțiile, comportamentele și relațiile, precum și să le ofere instrumente și strategii pentru a face față mai eficient problemelor dificultăților și să facă schimbări pozitive în viața lor. Să își dezvolte propriile capacități înnăscute și să găsească echilibrul în viața de zi cu zi. Psihoterapia se bazează pe teorii și metode clinice, iar terapeuții sunt specialiști pregătiți în psihologie și terapie.
Psihoterapia poate fi benefică pentru o gamă largă de probleme, precum tulburările anxioase, depresie, stres, traume, tulburări de alimentație, probleme de cuplu, probleme legate de abuz de substanțe și multe altele. Înainte de a începe un proces de psihoterapie, este important ca persoana să identifice o metodă și un terapeut potrivit, cu care se simt confortabil și încrezător că îi pot oferi ajutorul de care are nevoie.
Ce este un psihoterapeut?
Psihoterapeutul este un specialist în psihologie cu formare în diverse terapii pentru sănătatea mentală. Rolul său este să te accepte așa cum ești și să îți ofere confidențialitate și siguranță în timpul procesului terapeutic. El/ea este alături de tine, te susține și te ajută să înțelegi ceea ce se întâmplă în viața ta, oferindu-ți instrumentele necesare pentru a depăși situațiile dificile și a-ți armoniza viața.
Psihoterapeutul formează o echipă cu tine pentru a-ți oferi sprijin. Nu îți oferă răspunsuri definitive și nu îți dictează deciziile în viața ta. Te ajută să înțelegi situația, problema, resursele, limitele și soluțiile, astfel încât să poți alege propriul drum. Îți învață să accepți ceea ce nu poți schimba, să îți înfrunți temerile, să fii trist fără a te lăsa învins și să te confrunți cu fricile fără a intra în panică.
Este important să subliniem că problema nu constă în ceea ce se întâmplă în viața unei persoane, ci în modul în care aceasta percepe situația. De aceea, te încurajăm să comunicăm deschis și cu încredere.
De ce să apelez la un psihoterapeut?
Un psihoterapeut te ghidează în evoluția ta personală. El este alături de tine în călătoria de autocunoaștere, fiind obiectiv și neutru în fața problemelor cu care te confrunți. În terapie, vei deveni conștient de aspecte despre tine pe care altfel nu le-ai fi descoperit și vei face asocieri care îți vor îmbunătăți întreaga viață.
De ce să aleg psihoterapia?
Psihoterapeutul este un specialist de încredere care te sprijină și îți oferă confidențialitate într-o măsură mai mare decât un prieten. El folosește diverse tehnici pentru a ajunge la miezul problemei tale și a elimina punctul sensibil care îți cauzează dificultăți. Terapeutul este mereu acolo pentru tine, formând o alianță împotriva problemei cu care te confrunți. Nu te vei simți singur în fața problemei tale. Împreună cu terapeutul, vei lucra în echipă până vei găsi soluții și vei implementa pași mai constructivi în viața ta.
În ce situaţii pot apela la psiholog/psihoterapeut?
Poți apela la un psiholog/psihoterapeut în următoarele situații:
Experimentezi aceleași modele repetate în viața ta (relații care se termină în același fel, intri în conflicte similare, ai senzația că nu ai “noroc” etc.) și dorești să schimbi această situație.
Dorești să îmbunătățești relațiile sociale, să comunici mai eficient și să te simți mai bine în prezența celorlalți.
Ai tendința de a gândi predominant în termeni negativi și dorești să schimbi acest aspect.
Îți dorești să descoperi mai multe despre tine, să înțelegi mai bine modul în care faci alegeri în viață și să te dezvolți personal.
Ce se întâmplă în prima ședință?
Psihoterapia implică o colaborare în echipă. Începem prin a ne cunoaște, discutăm despre motivele care te-au adus la terapie, despre aspectele pozitive și negative din viața ta și despre schimbările pe care dorești să le faci. Stabilim împreună obiectivele pe care le ai și efortul pe care ești dispus să-l depui pentru a depăși dificultățile actuale. Explorăm împreună așteptările pe care le ai de la terapie și beneficiile pe care crezi că le va aduce în viața ta.
De unde știu dacă terapia are succes sau nu?
Aceasta este o întrebare comună, dar dificil de răspuns deoarece fiecare persoană este diferită. În prima ședință de terapie, împreună cu terapeutul tău, veți stabili obiectivele întâlnirilor. Este important să înțelegi procesul terapeutic și să știi la ce să te aștepți. De obicei, schimbările pozitive încep să se manifeste după câteva sesiuni. Veți observa o îmbunătățire în modul în care înțelegeți problemele și o perspectivă mai profundă asupra propriei persoane și a relațiilor tale. Durata terapiei poate varia în funcție de nivelul de suferință și poate fi pe termen scurt sau pe o perioadă de câteva luni.
Terapia online are același preț ca şi terapia în cabinet?
Terapia online are același preț ca terapia în cabinet. Plătești pentru expertiza terapeutului, nu doar pentru locație.
Merită să investești în terapie de cuplu?
Doar voi doi puteți decide dacă terapia de cuplu merită efortul, timpul și costurile pentru a vă salva relația. Construirea unei relații fericite nu este ușoară și necesită mai mult decât o cină în oraș sau un cadou scump.
Un terapeut de cuplu este un profesionist calificat în a ajuta partenerii să depășească problemele. Puteți beneficia de ajutorul lui pentru a rezolva problemele majore și pentru a vă simți bine împreună din nou.
Investiția în terapie de cuplu poate fi benefică pentru repararea relației. De asemenea, este important să luați în considerare faptul că terapia de cuplu are o rentabilitate mult mai mare decât divorțul, mai ales atunci când implicați copii.
De câte ori merg la sesiunile terapie?
De obicei, terapia are loc o dată pe săptămână, iar durata unei sesiuni poate varia în funcție de tehnicile utilizate pentru rezolvarea problemelor. În cazul în care clientul consideră că problema sa nu necesită o frecvență săptămânală, poate opta pentru o programare la fiecare două săptămâni. Nu se recomandă o perioadă mai lungă între sesiunile de terapie.
De ce costa atât de mult sesiunea de psihoterapie?
Experiența, licențierea și formarea în psihoterapie a psihologului sau psihoterapeutului sunt factori cheie în determinarea costului terapiei.
De ce apelează adolescentul la serviciile de consiliere?
Solicitarea de ajutor poate veni din partea adolescentului, iar rolul părintelui este de a-i ajuta să găsească un profesionist potrivit. În unele cazuri, când părinții sunt îngrijorați, adolescenții pot exagera problemele pentru a-i mulțumi pe aceștia.
Adolescenții resimt adesea nevoia de a vorbi cu cineva în afara părinților, nu pentru că nu îi iubesc, ci pentru că nu se simt confortabil să le împărtășească toate gândurile și emoțiile interioare.
De obicei, problemele adolescenților sunt legate de relațiile cu ceilalți, de apartenența la un grup sau de prietenie și iubire.
În special în cazul adolescenților, discuțiile cu consilierul au loc într-un cadru confidențial.
Există o limită în dezvăluirea totală a lumii interioare a copilului către părinți. Aceștia trebuie să accepte, chiar cu dificultate, relația nouă pe care copilul o dezvoltă cu consilierul.
Cum se efectuează plata?
Plata se face după programarea stabilită împreună cu terapeutul, fie în cabinet, fie prin transfer bancar. În cazul plății prin transfer bancar, veți primi contul bancar pentru efectuarea plății, iar apoi trebuie să trimiteți dovada de plată pentru a primi factura.
Vă rugăm să rețineți că plățile pentru serviciile rezervate și achitate, dar neutilizate, nu sunt rambursabile.
Ce se întâmplă dacă doresc să reprogramez o ședință de terapie?
Anunțați anularea sau reprogramarea cu cel puțin 24 de ore înainte de ședință. Dacă nu anunțați în acest interval de timp sau nu vă prezentați la ședință fără a o reprograma, plata efectuată nu va fi returnată, respectând astfel angajamentul asumat la prima întâlnire cu terapeutul.
În cazul în care plătiți pentru fiecare ședință la momentul programării și nu o reprogramați cu cel puțin 24 de ore înainte, veți efectua plata pentru ședința respectivă.
Sunt decontate sesiunile de psihoterapia prin CNAS?
Nu.
Conform Contractului cadru aprobat de Ministerul Sănătății, și Normele la contractul cadru, aprobate de Ministerul Sănătății, ședințele de psihoterapie sunt considerate, alături de cele de logopedie și kinetoterapie, servicii conexe actului medical și nu pot fi decontate de către CNAS.
Ce se întâmplă în caz de întârziere sau absență la ședințele de terapie?
Pentru a reprograma o ședință, te rugăm să ne anunți cu 24 de ore înainte de programare. Zilele și orele programărilor sunt stabilite în comun acord și de obicei rămân aceleași pe parcursul procesului terapeutic. Aceste aspecte sunt discutate în prima ședință și au un rol important în stabilirea relației terapeutice.
În ceea ce privește întârzierile, acestea nu se recuperează.
Călătoria spre un echilibru a stării de bine şi emoţionale începe aici
Programează o consultație
Nu te lăsa dominat de problemele tale care îți afectează calitatea vieții? Este timpul să iei măsuri pentru a-ți îmbunătăți starea de bine și a-ți redobândi controlul asupra vieții tale. Contactează-ma astăzi pentru a afla mai multe informații și pentru a programa prima ta sesiune de psihoterapie.
Am să fiu sprijinul tău și te voi ghida pe drumul către o viață mai plină de satisfacții și împliniri.
Referinţe:
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Nr. 397 din 27 martie 2018 CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE Nr. 836 din 27 martie 2018 – https://legislaţie.just.ro/Public/DetaliiDocument/199160