Detoxifierea Ayurvedica: 7 zile pentru un organism curat și energizat

detoxifierea ayurvedica

Cuprins

Digestia: Fundația sănătății in medicina Ayurvedica

Ayurveda consideră digestia ca fiind fundamentul sănătății, iar o digestie bună începe cu o dietă echilibrată și sănătoasă. Stiai ca datorită stilului de viaţa modern, aproximativ 77% din îmbolnăviri se datorează acumulărilor de reziduuri în colon? Colonul, cunoscut și ca “conducta de evacuare a organismului”, are un rol esențial în eliminarea toxinelor din corp. Similar unei conducte de canalizare, colonul trebuie menținut curat pentru a funcționa optim.

Un proverb ayurvedic vechi spune:

“Când dieta este greșită, medicamentele nu sunt de folos;

 Când dieta este corectă, medicamentele nu sunt necesare.”

Aceste cuvinte înțelepte ne amintesc de puterea extraordinară a alimentației asupra stării noastre de bine.

În Ayurveda, “Mâncarea este un medicament atunci când este consumată corespunzător.” Atunci când consumăm alimente adaptate fiziologiei noastre și urmăm o rutină zilnică care favorizează digestia, corpul nostru va prospera. Vom experimenta o viață mai fericită, mai sănătoasă și plină de vitalitate, indiferent de vârstă.

Principiile cheie ale unei alimentații sănătoase în Ayurveda:

 • Alege alimente proaspete, integrale și de sezon.
 • Pregătește mâncarea cu atenție și conștientizare.
 • Mănâncă cu moderație și la ore regulate.
 • Creează un mediu calm și relaxant pentru masă.

Cura  de detoxiefiere  Ayurveda este o modalitate eficientă de a elimina toxinele din organism, de a îmbunătăți digestia și metabolismul și de a crește nivelul de energie.

 

Detoxifierea Ayurvedica: O călătorie spre o viață mai sănătoasă și mai energică

 

Ayurveda, o veche știință a vieții din India, consideră detoxifierea ayurvedica ca fiind esențială pentru menținerea unei stări de bine complete. Toxinele acumulate din alimentație, mediu și stres pot perturba echilibrul natural al organismului, afectând digestia, metabolismul și nivelul de energie.

De ce detoxifierea ayurvedica?

 • Elimină toxinele: Detoxifierea ayurvedică utilizează metode naturale pentru a elimina toxinele din organism, îmbunătățind funcțiile organelor și starea generală de bine.
 • Îmbunătățește digestia: Detoxifierea ayurvedica stimulează digestia, eliminând constipația și alte probleme digestive.
 • Crește metabolismul: Detoxifierea ayurvedica accelerează metabolismul, contribuind la o mai bună gestionare a greutății corporale.
 • Crește nivelul de energie: Eliminarea toxinelor oferă organismului mai multă energie și vitalitate.
 • Promovează echilibrul: Detoxifierea ayurvedică echilibrează doshele (energiile vitale) din organism, contribuind la o stare de armonie interioară.

 

Factorii care favorizează digestia incompletă și intoxicarea organismului

Stilul de viață modern ne expune la o cantitate mare de toxine care se pot acumula în organism și pot provoca diverse probleme de sănătate.

Lipsa de mișcare regulată, stresul, o dietă săracă în nutrienți și fibre, consumul de stimulente (cafea, alcool, băuturi acidulate cu îndulcitori, băuturi energizante), antibioticele, aportul insuficient de apă, alimentele procesate, aerul poluat, cosmeticele și detergenții pot duce în timp la încetinirea metabolismului.

O digestie incompletă și o defecație deficitară sunt semne ale unei proaste funcționări a colonului, care nu poate elimina la timp deșeurile de excreție. Unele depuneri pot sta în colon ani de zile, se pot acumula pe pereții și în pliurile sale.

Lipsa eliminării lor declanșează un proces de putrefacție prelungit, favorizând apariția paraziților intestinali și intoxicarea organismului cu toxine.

Toxinele rezultate din reziduurile alimentare pot trece prin peretele intestinului gros și pot pătrunde în sânge, având efecte dăunătoare asupra organismului.

Crampele, balonările, flatulența, problemele digestive, constipația, durerile articulare, oboseala cronică, pielea ternă, obezitatea, ficatul obosit și bolile de colon sunt doar câteva simptome ale unui colon necurățat, al unei invazii de bacterii parazitate și al unei toxicități crescute.

 

Capacitatea organismului de a se autoregla și necesitatea detoxifierii

 Corpul nostru are o capacitate naturală de a-și regla metabolismul și de a combate agresiunile externe. Eliminarea toxinelor se realizează pe cale naturală când sistemul imunitar funcționează optim.

Totuși, când sistemul imunitar este slăbit sau când nivelul de toxine din organism este prea mare, organismul nu mai poate elimina eficient toxinele. În acest caz, o cură de detoxifiere este necesară.

Detoxifierea colonului contribuie la creșterea ratei metabolice prin eliminarea toxinelor, îmbunătățind aspectul pielii, făcând-o mai sănătoasă și mai fermă. De asemenea, detoxifierea oferă organismului energie și vitalitate și poate contribui la pierderea în greutate prin evacuarea toxinelor.

 Unul dintre principalele motive pentru care oamenii sunt supraponderali este acumularea de toxine în colon. Similar unei conducte de apă care nu este curățată de ani de zile și care va începe să refuleze din cauza depunerilor, și organismul nostru poate fi afectat de acumularea de toxine.

 

Detoxifierea Ayurvedică adaptată la specificul românesc

Am învățat această cură de detoxifiere acum câțiva ani, la cursurile de medicină ayurvedică. De-a lungul timpului, în grupul nostru dedicat tehnicilor ayurvedice, ne-am pus problema adaptării dietei la alimentele din România, păstrând totodată efectul scontat.

Acest articol, realizat în colaborare cu colegii mei indieni, reprezintă munca de adaptare a rețetei de detoxifiere la ingredientele românești, care au același efect asupra corpului uman ca și cele din India.

Articolul este scris ca urmare a celor 8 ani de utilizare cu succes a acestei diete, cu beneficii de regenerare a organismului, curățare a colonului și a intestinelor.

 

Beneficiile curei de detoxifiere Ayurvedica:

 • Eliminarea toxinelor din colon.
 • Detoxifierea organismului
 • Îmbunătățirea digestiei
 • Creșterea metabolismului
 • Pierderea în greutate
 • Reducerea balonării și a constipației
 • Creșterea nivelului de energie
 • Îmbunătățirea stării pielii
 • Reducerea stresului
 • Reducerea acidului uric
 • Eliminarea retenției de apă
 • Creșterea aportului de vitamine și minerale

 

Rolul esențial al alimentelor în detoxifierea ayurvedica

Pentru a obține rezultate bune în urma curei de detoxifiere, este esențial să înțelegem rolul alimentelor și aportul benefic al acestora în organism.

Consumul zilnic de 2 litri de apă este crucial în timpul curei de detoxifiere. Apa facilitează digestia și eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, apa este necesară pentru transformarea alimentelor în nutrienți, ușurând semnificativ digestia.

Aportul de apă contribuie la asimilarea substanțelor nutritive și la accelerarea metabolismului prin utilizarea energiilor stocate. Drept urmare, intestinele se curăță mai eficient.

O cură de detoxifiere eficientă trebuie să fie bogată în fibre, carbohidrați și fructoză, elemente care favorizează evacuarea reziduurilor. Carbohidrații se regăsesc în orezul brun, bogat în magneziu, potasiu, calciu și fibre, conținând totodată o cantitate mică de grăsimi. Fibrele și fructoza se găsesc din plin în legume și fructe.

 

Principiile cheie ale curei de detoxifiere ayurveda

Cantitatea de alimente consumate zilnic nu se reduce în timpul curei de detoxifiere, ci se schimbă tipul de alimente consumate. Un factor important este frecvența meselor: se recomandă consumul frecvent de cantități mici de mâncare, însoțit de o creștere a aportului de apă la 2 litri pe zi.

Beneficiile consumului de cantintati mici asupra organismului sunt: stimularea metabolismului, eliminarea toxinelor, obținerea unei pieli luminoase și creșterea nivelului de energie.

Pe parcursul curei, se elimină uleiul din preparatele culinare și se reduce semnificativ consumul de sare. Dimineața se va consuma o lingură de ulei de in, o sursă excelentă de Omega 3 (acizi grași esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur). Uleiul de in conține de asemenea fosfor, cupru, lignani, vitamina B1 și magneziu, fiind un excelent drenor al vezicii biliare și un facilitator al digestiei.

Este recomandat să se bea o cană de apă caldă înainte și după fiecare masă. Apa caldă favorizează digestia prin stimularea enzimelor implicate în descompunerea alimentelor în stomac. Se va consuma doar apă fiartă, fără adaosuri de plante sau lămâie.

De asemenea, se poate consuma ceai din scorțișoară și ghimbir pe parcursul curei. Scorțișoara are proprietăți de detoxifiere și poate fi consumată singură dacă ghimbirul nu este tolerat. Consumul moderat de ceai este recomandat, cu o limită de trei căni pe zi.

 

Recomandări pentru o detoxifiere eficientă și sigură

Pentru cei nefamiliarizați cu detoxifierea (care nu este o dietă de slăbire) sau care o încearcă pentru prima dată, este recomandată o introducere treptată.

Începeți cu o zi de detoxifiere pe săptămână, permițând corpului să se adapteze la noul regim. Astfel, veți facilita respectarea planului pe termen lung.

 

Pentru rezultate optime, combinați detoxifierea cu exerciții fizice.

 Mișcarea stimulează peristaltismul intestinal și echilibrul interior, accelerând procesul de detoxifiere. Se recomandă minimum 45 de minute de activitate zilnic si de asemena, masaj.  Consuma 2 litri de apă pe zi. Evita alcoolul, cafeaua și ceaiul negru. Asculta-ți corpul și odihneste-te suficient.

 

Planul de detoxifiere pe 7 zile:

Ziua 1: Fructe proaspete pentru o detoxifiere ușoară

Dimineața:

 • Începe ziua cu o lingură de ulei de in și o cană de apă caldă.
 • Consumă apă caldă înainte și după fiecare masă pentru a facilita digestia.

Pe parcursul zilei:

 • Delectează-te cu fructe proaspete de câte ori ți se face foame, cu excepția strugurilor, bananelor, mango și avocado.
 • Savurează fructele întregi, evitând mixarea sau prepararea de sucuri. Sucul sau smoothie-ul este permis doar în ultima zi a curei.
 • Alege fructe bogate în nutrienți și apă, precum pepene roșu, portocale, mere, căpșuni și rodii.
 • În funcție de toleranța digestivă, poți înlocui portocalele cu lămâi sau prune.

Sfaturi:

 • Ascultă-ți corpul și mănâncă doar cât simți nevoia.
 • Hidratarea este esențială, bea apă caldă pe tot parcursul zilei.
 • Bucură-te de diversitatea fructelor și alege varietăți bogate în vitamine și minerale.
 • Adaptează dieta la preferințele tale și la toleranța digestivă.

Obsv: Prima zi  a curei de detoxifiere te va ajuta să elimini toxinele din organism, să te energizezi și să te simți mai ușor.

 

Ziua 2: O explozie de legume pentru vitalitate

Dimineața:

 • Începe ziua  cu o lingură de ulei de in și o cană de apă caldă.
 • Hidratează-te cu apă caldă înainte și după fiecare masă pentru a facilita digestia.

Mic dejun:

 • Bucură-te de un cartof fiert cu o linguriță de unt natural (nu margarină) pentru un aport consistent de energie pe parcursul zilei.
 • Savurează un singur cartof pentru a menține echilibrul caloric.

Pe parcursul zilei:

 • Delectează-te cu legume crude sau fierte, explorând o varietate de culori și arome.
 • Consumă legumele separat, fie crude, fie fierte, pentru a beneficia de nutrienții fiecărei categorii.
 • Personalizează-ți legumele cu ierburi aromatice și un strop de zeamă de lămâie pentru un plus de savoare. Nu folosi uleiul la prepararea lor si nici alta grasime.

Beneficii:

 • Aportul redus de calorii te va ajuta să te simți mai ușor și mai energic.
 • Fibrele și celuloza din legume vor stimula digestia și te vor menține sătul.
 • Diversitatea legumelor îți va oferi o gamă largă de vitamine și minerale esențiale pentru o stare de bine generală.

 

Ziua 3: Armonie de legume și fructe pentru un echilibru perfect

 Combina legumele și fructele din zilele precedente:

preparat ayurveda

 • Experimentează o varietate de gusturi și culori, cu excepția cartofului, înlocuit cu fibre din fructe. Se evita cartoful in acesta zi.
 • Savurează fructele întregi, evitând mixarea sau prepararea de sucuri.

Dimineața:

 • Începe ziua  cu o lingură de ulei de in și o cană de apă caldă.
 • Hidratează-te cu apă caldă înainte și după fiecare masă pentru a facilita digestia.

Pe parcursul zilei:

 • Descoperă un echilibru armonios, consumând separat fructele și legumele fara sa le prepari termic. Nu folosi uleiul la prepararea lor si nici alta grasime.
 • Combină mesele în această zi, dar savurează-le separat:

Program:

 • Masa de fructe proaspete
 • Masa de legume proaspete
 • Masa de fructe fierte
 • Masa de legume fierte
 • Consumă legumle  si fructele la o oarecare diferență de timp, ascultând-ți senzația de foame.
 • Permite organismului să digere și să asimileze nutrienții din fiecare masă separat.

Beneficii:

 • Stimulezi digestia și absorbția nutrienților prin consumul separat al meselor.
 • Oferi corpului tău o pauză între mese, favorizând o stare de bine generală.
 • Personalizează-ți preparatele cu ierburi aromatice și un strop de zeamă de lămâie pentru un plus de savoare.
 • Diversitatea legumelor și fructelor îți va oferi o gamă largă de nutrienți esențiali.
 • Consumul separat al legumelor și fructelor favorizează digestia și absorbția nutrienților.
 • Aportul de fibre din fructe va contribui la satietate și la o stare de bine generală.

Ziua 4: Deliciu energizant cu banane și supă

Dimineață:

 • Incepe dimineata cu o lingura de ulei de in și o cană de apă caldă.
 • Pastreaza  ceasca cu apă caldă inainte de masa si dupa ce ai mancat.

Pe parcursul zilei:

 • Fructe și legume proaspete.
 • Banane – 4 pe zi, pentru potasiu și sodiu!
 • Lapte degresat sau iaurt degresat – proteine și calciu!

Obsv: Nu le amesteca intre ele savurează-le separat!

soup ayurveda

Supă ușoară și delicioasă:

 • Ceapă, usturoi, ardei iute și roșii – fierte, fără ulei!
 • Ierburi aromatice – condimentează după gust!
 • Consumă pe parcursul zilei – cantitate nelimitată!

Beneficii:

 • Banane – refac rezervele de potasiu și sodiu.
 • Supă – vitamine, minerale și fibre.
 • Fructe, legume, lapte/iaurt – nutrienți echilibrați.

Sfaturi:

 • Banane coapte – potasiu și fibre.
 • Ierburi aromatice proaspete – gust intensificat.
 • Ascultă-ți corpul – cantitatea potrivită de supă.

 

Ziua 5: Explozie de savoare cu legume roșii și brânză. Te invită la o experiență culinară delicioasă și sănătoasă:

Dimineața:

 • Începe ziua cu o lingura de ulei de in și o cană de apă caldă.
 • Hidratează-te cu apă caldă înainte și după fiecare masă pentru a facilita digestia.

Pe parcursul zilei:

 • Bucură-te de o varietate de legume roșii, varză și varză de Bruxelles, pline de vitamine și minerale.
 • Adaugă la meniul tău brânză proaspătă de vaci, o sursă excelentă de proteine și calciu.
 • Consumă până la 6 roșii proaspete sau prepară o supă delicioasă din roșii, varză, morcov și rădăcină de pătrunjel, fără adaos de ulei.
 • Condimentează supa cu ierburi aromatice după preferințe.

Beneficii:

 • Legumele roșii sunt bogate în antioxidanți și licopen, cu efecte benefice asupra organismului.
 • Brânza proaspătă de vaci oferă proteine și calciu esențiale pentru oase și dinți sănătoși.
 • Supa de legume este o sursă excelentă de fibre și vitamine, contribuind la o digestie ușoară.

Sfaturi:

 • Alege legume roșii coapte și parfumate.
 • Folosește ierburi aromatice proaspete pentru a intensifica gustul supei.
 • Ascultă-ți corpul și consumă cantitatea potrivită de brânză și supă.

 

Ziua 6: Diversitate culinară cu legume și ierburi aromatice o varietate de gusturi și arome:

Dimineața:

 • Începe ziua cu o lingura de ulei de in și o cană de apă caldă.
 • Hidratează-te cu apă caldă înainte și după fiecare masă pentru a facilita digestia.

Pe parcursul zilei:

 • Experimentează o combinație delicioasă de legume din ziua 5,  fara rosii.
 • Adaugă la meniul tău diverse legume proaspete sau fierte, după preferințe. La fel ca la zile precedente tine cont ca legumele fierte sa le mamci separat de legumele proaspete.
 • Condimenteaza totul cu ierburi aromatice proaspete sau uscate.
 • Ascultă-ți corpul și consumă cantitatea potrivită de legume.

Beneficii:

 • Diversitatea legumelor oferă o gamă largă de vitamine, minerale și fibre.
 • Ierburile aromatice intensifică gustul preparatelor și contribuie la digestie.
 • Consumul de legume proaspete sau fierte favorizează o stare de bine generală.

Sfaturi:

 • Alege legume de sezon, bogate în nutrienți.
 • Folosește o varietate de ierburi aromatice pentru a crea gusturi unice.
 • Combină legumele în moduri creative pentru a descoperi noi rețete.

Ziua 7: Energie vibrantă cu sucuri și orez brun. Te invită la o explozie de vitalitate cu sucuri naturale și orez brun:

 Dimineața:

 • Începe ziua cu o lingura de ulei de in și o cană de apă caldă.
 • Hidratează-te cu apă caldă înainte și după fiecare masă pentru a facilita digestia.

Pe parcursul zilei:

 • Bucură-te de sucuri proaspete de fructe și legume, pline de vitamine și minerale.
 • Prepară smoothie-uri delicioase și energizante, combinând diverse fructe și legume.
 • Consumă o jumătate de cană de orez brun fiert cu legume, o sursă excelentă de fibre și carbohidrați complecși.
 • Opțional, include în meniul tău o jumătate de lipie din făină integrală la legume proaspete sau fierte, pentru un plus de sațietate.smoothie frucncte

Beneficii:

 • Sucurile și smoothie-urile oferă o doză concentrată de nutrienți, energizând organismul.
 • Orezul brun contribuie la reglarea glicemiei și oferă o senzație de sațietate prelungită.
 • Combinația de fructe, legume, orez brun și lipie integrală asigură un aport echilibrat de nutrienți.

Sfaturi:

 • Alege fructe și legume de sezon, bogate în vitamine și minerale.
 • Folosește diverse ingrediente pentru a crea smoothie-uri cu gusturi unice.
 • Combină orezul brun cu legume diverse pentru a obține preparate delicioase.
 • Ascultă-ți corpul și consumă cantitatea potrivită de sucuri, smoothie-uri, orez brun și lipie.

 

Legume  si fructe permise în dieta de detoxifiere Ayurveda:

Lista legumelor si fructelor permise:

 • Cartofi – doar pentru micul dejun din ziua a doua (un singur cartof).
 • Castraveți
 • Salată verde
 • Varză
 • Broccoli
 • Ardei gras
 • Ceapă
 • Usturoi
 • Spanac
 • Morcovi
 • Conopidă
 • Rădăcină de pătrunjel
 • Țelină
 • Rosii
 • Fenicul
 • Cartof , doar o singura data. Nu se folosesc cartofii dulci in dieta!
 • Plante verzi: papadie, leurda, salata de padure sau untisorul (Ranunculus ficaria).etc
 • Fructe cu exceptia- struguri, mango, pepene galben.
 • Plante aromatice: busuioc, maghiran, rosmarin, oregano, etc

Informații suplimentare:

 • Evită:alcoolul, ceaiurile verde și negru, cafeaua, fasolea boabe, năutul și lintea.
 • Consumă legumele:crude sau fierte cu zeamă de lămâie, ierburi aromatice și usturoi, fără ulei.
 • Rețetă de supă:varză, ceapă, morcov, țelină și usturoi, fără ulei. Se poate consuma în cantități nelimitate pe parcursul dietei.
 • După dietă:adoptă un regim alimentar bazat pe 75% legume și fructe, cereale și 25% carne și dulciuri. Alege dulciuri naturale și limitează produsele de panificație. Consumă carne de pui pentru a crește rata metabolică și a accelera arderea grăsimilor.

 

Repetarea detoxifierii și menținerea rezultatelor

Deși repetarea detoxifierii după 7 zile este posibilă, este recomandată o pauză de cel puțin 3 luni. Organismul are nevoie de timp pentru a procesa informațiile primite și a-și reface metabolismul.

Pentru rezultate optime, se recomandă repetarea curei de detoxifiere de două ori pe an, primăvara și toamna.

După cele 7 zile de detoxifiere, se va urma o perioadă de tranziție de până la 30 de zile. În această perioadă, se vor reintroduce treptat alimentele preferate, în cantități mici.

Este important să fim blânzi cu organismul nostru după orice cură de detoxifiere. Evitarea exceselor alimentare și menținerea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru a preveni acumularea de grăsimi și toxine.

Organismul are o capacitate naturală de a se apăra, iar una dintre strategiile sale este acumularea de grăsimi ca răspuns la stresul metabolic. Consumul excesiv de alimente după o cură de detoxifiere poate induce stresul metabolic și poate duce la rezultate contrare celor dorite.

Pentru a menține beneficiile detoxifierii pe termen lung, este important să adoptăm un stil de viață echilibrat, care include:

 • O alimentație sănătoasă, bogată în fructe, legume și cereale integrale
 • Hidratare adecvată
 • Activitate fizică regulată
 • Somn suficient
 • Gestionarea stresului

Respectarea acestor principii, va oferi organismului șansa de a se revigora și de a se menține sănătos pe termen lung.

Cura de detoxifiere Ayurvedica este o modalitate eficientă de a elimina toxinele din organism, de a îmbunătăți digestia și metabolismul și de a crește nivelul de energie. Urmând planul de detoxifiere de 7 zile și respectând recomandările, vă puteți bucura de o stare de sănătate mai bună și de o viață mai energică.

De reținut:

 • Cura de detoxifiere ayurveda nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.
 • Consultarea unui medic sau specialist în nutriție este recomandată înainte de a începe orice cură de detoxifiere, inclusiv aceasta.

 

Sursa foto 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *