Fiecare dintre aceste tipare şi credinţe dirijează o parte din energia noastră într-un act de creaţie. Fiecare credinţă, fiecare acţiune are o consecinţă directă.

În viaţa noastră ne aflam mereu în comuniune, mai bine spus într-un grup de suport. Poate fi un grup familial, grup profesional, de socializare sau alte grupuri la care ne afiliem şi participăm la energia grupului prin modele de gândire asemănătoare. Aceste aderari le putem numi unitate. Expresia simbolică se găseşte şi în principiul “Tot este UN-întreg!”

Acelaşi lucru se întâmplă şi când acordăm încrederea unei persoane, încredinţăm pe cineva să ne reprezinte interesele sau când sprijinim pe cineva. Nu facem decât să investim energia şi susţinerea noastră.

Toate acestea sunt căi de exprimare a puterii unităţii şi a principiului “Tot este Un-întreg!”

Principiul “Tot este Un-întreg” acţionează fie pozitiv, fie negativ.

Când membrii unui grup acţionează într-un sens negativ, membrii grupului îşi asumă responsabilitatea pentru rolul jucat în acţiunile din cadrul grupului foarte rar sau deloc. Aceştia vor aştepta ca responsabilitatea să fie asumată de către conducător. Acest lucru a fost demonstrat în comunităţile tribale. Ei aşteptau ca sfaturile si deciziile sa vina de la conducator iar împărţirea resurselor să fie facuta de conducător.

Regasim acest tipar şi la nivelul societăţii de azi. De câte ori nu aţi auzit:” Din cauza ta s–a întâmplat acest lucru!”;” Este numai vina ta!”; “Tu m-ai sfătuit să fac acest lucru şi uite cum a ieşit!;”; “Şoferul este de vină, că nu a sosit marfa la timp!”; “Din cauza ta îmi merge astăzi prost!”… şi multe altele.

Repetarea tiparului

În zilele noastre putem sesiza, ca atunci când suntem într-un grup familial, de socializare, profesional sau alt gen de grup la care ne afiliem, ne adaptăm grupului şi învăţăm să facem alegeri prin intermediul grupului. Ne însuşim manierele sociale si comportamentale ale grupului. Tiparele şi credinţele grupului se instituie încetul cu încetul între membrii săi. Se formează un nucleu de uniune, iar grupul devine cadrul de referinţă pentru membrii sai. În acest fel se naşte sentimentul de apartenenţa – familială,socială,profesionala,etc. Ne simţim confortabil fizic, emoţional şi spiritual.

Această uniune se întăreşte la nivel energetic, amplifica puterea personală şi forţa creativă. Acesta legătura dintre forţa creativă şi puterea personală va continua atata timp cât sunt în armonie cu grupul. Deci, ne unim pentru a crea.

Planul Personal

Pe plan personal, forţa creativă şi puterea personală stau la baza eforturilor noastre in procesul evolutiei personale si spirituale. Această călătorie ne face conştienţi de felul în care ne folosim resursele, acestea devenind la un moment dat un punct central în viaţa noastra. Aşa cum planetele orbitează în jurul soarelui aşa şi aceste două forţe interioare vor orbită în jurul a ceea ce rezonează şi are aceeaşi vibraţie energetică cu ele. Din acest punct central, facem efortul de a deveni conştienţi de alegerile noastre si responsabili de deciziile noastre.

La nivel energetic

La nivel personal şi energetic aceste două resurse ne dau curajul să ne evaluăm convingerile, să ne auto analizăm şi să evaluam dacă credinţele noastre ne corespund în totalitate. Când aceste credinţe nu ne mai corespund, ne separăm de factorii exteriori care ne influenţează şi fata de care am creat ataşamente. Aceste ataşamente de multe ori sunt presante şi dureroase. Ele crează stări de disconfort fizic, emoţional şi psihologic.

Indentificarea factorilor exteriori

Identificarea influentei factorilor exteriori aduce schimbări în viaţa personală. Renunţarea la tiparele de credinţă, de gândire, poate aduce la început teamă, confuzie, anxietate şi multe alte emoţii negative. Astfel, după o stare de agitaţie interioară, care este normală, vom căuta alte repere. Reperele vor veni din interior, din gândurile noastre atunci când ne focusăm atenţia pe ce putem face în acea situaţie. Ele vor fi intotdeauna în defavoarea stărilor anterioare, în defavoarea experienţelor trecutului.

Nevoia de idei noi

Pentru a ne dărui convingerilor noastre fizice, mentale şi spirituale si pentru a evolua este nevoie de idei noi.

Să luăm următorul exemplu: Ne confruntăm cu boala. Dacă până atunci nu am pus bazale unui stil de viaţă echilibrat, o dietă echilibrată, exerciţii fizice pentru întărirea corpului, o igienă mentală bazată pe odihnă şi recreere, pe meditaţie pentru a se reface resursa de energie necesară corpului, atunci s-a ajuns la factorul numit boala. La început va începe agitaţia “Cum de am această?”; “De ce s-a întâmplat acest lucru?”; “Nu voi mai putea lucra?”; “Ce mă fac acum?”; “Trebuie să merg la doctor… poate în spital… poate voi fi imobilizat…” o sumedenie de întrebări. După ceva timp se instalează starea de acceptare, se intra în starea de calm aparent. Apoi, se caută cât mai multe alternative, se încearcă una sau alta, până când se va schimba ceva în viaţa de zi cu zi pentru a ne putea recupera sănătatea.

Constientizarea

Încetul cu încetul toate aceste noi schimbări vor fi incluse ca practici zilnice, deoarece nu se mai doreşte revenirea la acea stare de dezechilibru. Aceste metode pe care le acceptăm şi le punem în practică, încetul cu încetul vor fi introduse în mintea şi trupurile tuturor ca noi metode pentru a avea o stare optimă de bine. În fapt, asistam la crearea unei noi mentalităţi, bazată pe noi modalităţi de a preveni, de a ne ajuta.

Noi modalitati de invatare

Putem spune că ne însuşim noi comportamente sănătoase. Acest lucru este valabil în orice sector al vieţii noastre. Această nouă acţiune va aduce conştientizarea pentru grijă faţă de sine, ceea ce va genera noi percepţii şi concepţii ce le vor înlocui pe cele vechi. Aşadar, vor fi învăţate noi modalităţi şi metode de prevenţie care duc la creşterea vitalităţii, a prosperităţii şi abundenţei spirituale, a asumării responsabilităţii pentru propria viaţă.

Ia decizii

Aţi asuma responsabilitatea pentru propria viaţă, te scoate din confortul de a aştepta ca altcineva să ia decizii în locul tău.

Simbolistica crizelor din viaţa noastră ne atenţionează de ce avem nevoie pentru a ne elibera de concepţiile vechi, de tiparele şi modele de credinţa despre viaţă însuşite până atunci, pentru a face loc la o nouă dimensiune a vieţii personale şi spirituale. Fiecare nouă criză din viaţa personală deschide larg uşa spre schimbarea care vine din interior, si nu din exterior. Este o nouă etapa a vieţii care ne îndeamnă să evoluăm.

A parasi lumea veche

Putem să o denumim, în termeni generici, părăsirea lumii vechi pentru a pătrunde într-o lume nouă a posibilităţilor, a integrării în principiul “Tot este Un-întreg”. O lume a asumării responsabilităţii pentru noi înşine, pentru sănătatea noastră, pentru cariera noastră, pentru alegerile noastre, pentru comportamentele noastre cât şi pentru modul de a gândi şi a acţiona. Odată ce ne asumăm responsabilitatea nu mai putem folosi niciun fel de scuză.

Devenind conştienţi si responsabili vom renunta la a mai face alegeri cu  consecinţe nedorite, in plan financiar, carieră, sănătate, în relaţiile interumane. Vom renunta la anumite activităţi care nu ne fac plăcere, dar pe care continuam sa le facem doar pentru a-i mulţumi pe alţii.

A indrazni sa vezi dincolo

Teama este apanajul cochiliei, al personalităţii care crează răul.

Mulți dintre noi am pierdut abilitatea de a ne asculta eul interior și de a avea încredere în el. De aceea, căutăm răspunsuri și sfaturi în lumea exterioară. Am uitat că soluţiile le găsim în interiorul nostru.

Tama de schimbare

Astfel teama de schimbare vine din refuzul de a nu fi judecat, abandonat, exclus,… probabil aceste scenarii te muncesc necontenit. Intri în vârtejul lor şi încep să te preseze, nu-ti dau pace… Deja eşti acaparat de gânduri…ca cei din grup nu vor fi de acord, că te vor exclude… te vor judeca…

Începi să te balansezi între gândirea de tip “Toţi din familia mea gândesc asta, cum pot eu să gândesc altfel. Ce vor zice?”; “Dacă toţi fac aceasta, cum pot eu să fac altfel?”, şi gândirea de a-ţi asuma responsabilitatea pentru ceea ce gândeşti şi vrei să faci.

Eschivarea de la principiul “Tot este Un-întreg!”, înseamnă fugă de responsabilitate si de asumare a propriilor acţiuni, gânduri, fapte. În acel moment cedezi şi pui stop noilor aspiraţii. În fapt, teama te va împiedica să te opreşti înainte ca să poţi afla răspunsul din partea celor implicaţi, a grupului.

Personalitatea

În sine noi suntem legaţi unii de ceilalţi doar prin personalitate. Personalitatea noastră este “desenata” de mediul familial, şcolar, al grupului din care facem parte. În realitate insa suntem reţinuţi de teama ataşată personalităţii noastre. Într-o oarecare măsură, este deja greu să modificăm ceeea ce există azi, deoarece prezentul este rezultatul a ceea ce ne-am imaginat ieri.

Stoparea propiei evolutii

Teama crează răul, stoparea din propria evoluţie, dar răul nu există prin el însuşi. Când înţelegem că teama de boala creează bolă; teama de complicaţii crează complicaţii; teama de abandon crează abandonul; teama de pericol crează pericolul……, avem posibilitatea de a alege alte opţiuni. Vom înţelege că teama nu ne lasă să ne trăim viaţa la potenţialul maxim, să avem o viaţă sănătoasă, o împlinire în alegerile noastre doar dacă lumea interioară și cea exterioare sunt în armonie. În acest fel, poate apărea vindecarea la nivelul emoţional, fizic şi mental.

Schimbăm gândirea, schimbăm viaţa

Când alegem să ne deconectăm de la tiparul de gândire vechi, care a fost influenţat, modificat de gândirea colectivă, ne hotărâm să onorăm lumea SINELUI, a eului interior. Conceptul adus de societate al tiparului de gândire vechi va putea fi înlocuit cu ceva mult mai benefic acceptat la nivelul sufletului, al SINELUI, în lumea interioară a simţului.

Fiecare om este înzestrat cu forţa creativă. El poate sa-si imprime gândul în substanţa invizibilă si sa creeze în invizibil ceea ce gândeşte. Când omul începe să îşi schimbe gândul în privinţa anturajului, imediat se vor schimba şi gândurile celor din anturaj.

A trai in spirit

A concentra spiritul asupra lucrurilor pe care dorestu să le manifeşti şi a lăsa restul deoparte, duce la fixarea unui ţel precis. Daca nu te abati de la acest ţel şi daca afirmi tot ceea ce-ti doreşti şi negi tot ceea ce nu-ti doreşti, fără îndoieli, obiecţii, critici sau învinuiri, deschizi calea spre schimbare. Din punct de vedere energetic poţi sesiza o împlinire la nivelul inimii, care îţi va aduce eliberarea, vindecarea sufletească şi fizică, claritatea mentală şi nu în ultimul rând noi orizonturi de acţiune. În acest moment te afli în unitatea lumilor interioare şi exterioare, în principiul “Tot este UN-întreg!”

Terapeut&Consilier Psiho-Spirtual Elena Riba

Lasă-mi adresa de e-mail și te voi contacta.