PETER YANG s-a născut în 1921 în Pao Shin, în centrul Chinei. S-a dus la seminar, la vârsta de 10 ani, şi a fost hirotonit preot. În 1947, a ajuns în Spania, cu o subvenţie de la guvern şi a absolvit Medicina şi Chirurgia din Barcelona, unde s-a dus la liturghie  la Catedrală, în fiecare zi, până în 1965. Este un taoist şi un creştin, maestru de qigong şi taijichuan.

Peter Yang afirmă la cei 89 de ani ai săi că respiraţia ne poate conduce la fericire şi ne poate apropie de Dumnezeu şi Tao.  El spune că „toate drumurile duc la Roma, dar dacă nu facem primul pas nu vom ajunge niciodată.

Explicaţi-mi ceea ce este esenţial.

Esenţial este: Trăiască Pepa!

Trăiască Pepa? (Este strigătul cu care liberalii spanioli au aderat la Constituţia din Cadiz la 19 martie 1812. Reprezintă într-o formă foarte compactă motivaţia, intenţia şi idealul unei întregi epoci.)

Da,

Avem motive să fim fericiţi şi recunoscători pentru acest dar.

Sigur că da.  Totul merge bine … Ce poţi cere mai mult de atât? Dilema este cum să pui de acord inima şi capul. Vrei să ştii cum?

Da.

Liniştea, stabilitatea, siguranţa, claritatea şi

adevărul. Desigur, că cu aceste lucruri se pot elimina îndoielile şi fricile. Repetaţi-o de trei ori.

De ce altceva mai e nevoie?

Să nu cădem pe gânduri, să nu vorbim, să nu întrebăm, să nu ezităm, să nu ne tulburăm.

Ce facem în continuare?

Să fim vigilenţi, cu ochii larg deschişi, ca un câine care doarme şi totodată păzeşte. Să fim atenţi (cu privirea), să ascultăm (cu auzul), să înţelegem (cu inima), să învăţăm (cu voinţa) să fim vigilenţi (că conştiinţa nu este adormită). Experienţa nu este niciodată negativă dacă şti cum să ne folosim de ea.

Şi ce se întâmplă dacă nu ai credinţă?

Pe cel care spune că Dumnezeu nu există îl putem întreba: eşti chiar sigur de asta? Cel mai ignorant este cel care neagă lucrurile pe care nu le ştie.

Unii oameni nici nu neagă, dar nici nu afirmă.

Dincolo de toate lucrurile ai altceva, dar din moment ce eu nu ştiu nimic despre acest altceva îl chem Dao, ce în limba chineză înseamnă cale. Fii în primul rând mereu în mişcare, mereu pe cale.

Dvs. amestecaţi taoismul cu creştinismul.

Creştinii spun: Tatăl nostru care eşti în ceruri, iar Taoistii spun: Mama mea care eşti Terra. Eu practic calea de mijloc. Dar prima dată comportă-te ca un fiu al Terrei. Dacă nu redeveniţi copii nu veţi ajunge la pace, spune Isus. Se referă la inocenţa copilului, care nu poate fi atinsă prin gândire. Ştii ce se întâmplă?

Ce?

Societatea este mai rea decât sinuciderea; ea constă în spălarea creierului şi inducerea în eroare. De aceea nu duc la nimic politica şi nici pălăvrăgelile inutile. Toate acestea produc neîncrederea. Acesta e punctul meu de vedere.

Da.

Totul începe cu arta de a respira conştient, asta însemnând de fapt qigong-ul. Dacă nu respiri nu trăieşti. În fiecare zi, la aceeaşi oră, să te aşezi şi să faci o sută de respiraţii conştiente.

Şi?

Respiră încet. Simte prospeţimea şi căldura respiraţiei. Inspiră proaspătul, expiră căldura, dar în special fii atent la ritm. Astfel, se produc endorfinele în casa proprie (endorfinele produc starea de bine), care sunt distribuite în întreg organismul. De aici ne vine gustul (vieţii), armonia (ritmului), iubirea.

Ce înseamnă asta?

Trăiască Pepa!: inimă deschisă, spirit vesel.  Iubirea vine dinăuntru şi erupe în afară. Opusul este: celălalt, dragostea mea, te iubesc şi te omor pentru ca eşti al meu. Această învăţătură eronată o răspândesc şi unele religii: Dumnezeul meu, dragostea mea, sufletul meu şi viaţa mea. Nimic nu este al tău, al meu sau al nostru. Dar în Europa nu mă înţeleg.

Dvs. ce propuneţi?

Eu nu propun nimic, eu sunt chinez. Eu doar îmi dau cu părerea şi încerc să clarific. Sunt un curios şi unul care îşi pune întrebări. Dumitale care ţi se pare că este diferenţa dintre creştin şi creştinism?

Acţiune şi gândire?

O idee bună realizată, o viaţă plină de uimire. Când totul este planificat asta deja e politică.

O întrebare: cum să ne concentrăm?

O întrebare, un răspuns: o rază de soare încălzeşte, dar daca pui o lentilă arde. Unii spun: nu renunţa la efortul constant, concentrează-te!. Cred că acest lucru nu este bun, este o spălare a creierului, o inducere în eroare. Cei mai răi sunt prozeliţi. Ştii de ce toată lumea îşi umple gura cu cuvântul libertate? Deoarece nimeni nu înţelege ce înseamnă respectul reciproc. Dacă nu ai (recunoşti) diversitate, nu ai nici respect. Care este diferenţa dintre eliberare şi mântuire?

Nu prea ştiu.

Este uşor, este simplu: pentru a fi salvat trebuie să plăteşti o răscumpărare. În schimb eliberarea depinde de tine. Pentru dumneata, ce este cultura ta?

Un cadru de referinţă?

Răspunsul e lipsit de concreteţe. Cultura constă în a cultiva. Şi ce ai de cultivat? Simplitatea, sensibilitatea, înţelepciune, sănătatea … Totul merge bine, nu am nevoie de nimic, nu vreau nimic, în special … Trăiască Pepa! Fii optimist, altfel nu te vei elibera niciodată. Degustă-ţi dezgustul (problemele, obstacolele) cu mult gust (plăcere).

Multă sănătate de asemenea.

Dacă suveranul are nevoie de servitor, atunci să se ajute singur. La început vine cunoaşterea de sine şi apoi recunoaşterea de sine, când te poţi vedea cu ochii altora. Să-ţi dau paradigma mea de urgenţă?

Continuaţi.

Liniştea şi iar linistea îţi creşte vitalitatea.

Calmul şi iar calmul îţi întăreşte sufletul. Voinţa şi iar voinţa îţi rezolvă dificultăţile. Sensibilitea şi iar sensibilitatea îţi elimină cruzimea. Armonia şi iar armonia este totuna cu fericirea.

Dar noi nu suntem inocenţi.

De acord, de acord … Îmi place că, trebuie s-o recunosc, asta vine încetul cu încetul. Urmează-mă.

.. şi de asemenea suntem imperfecţi.

Care este diferenta dintre deştept, inteligent, înţelept, perfect şi sfânt? Deştept înseamnă să fii aici şi acum. Inteligent înseamnă să ai întrebări şi răspunsuri, acestea niciodată nu se termină. Înţelept înseamnă să savurezi. Perfect este cel care ţine cele zece porunci, şi sfânt, când vei ajunge, vei ştii.

Dă-mi o pauză.

Începe prin a fi deştept, aici şi acum, să fii vigilent şi pătrunzător cu privirea ta. Şi să înveţi cum să mergi în această societate plină de coarne. Aminteşte-ţi că dragostea adevărată întotdeauna creşte, niciodată nu scade.

Voi urma sfaturile dvs.

Cine nu speră nu va avea niciodată o surpriză. Ai încredere. Nu căuta, (şi) vei descoperi, asta e de ajuns. Viaţa este o comoară.

INSPIRAŢIA

În Spania a deschis primul restaurant chinez din Barcelona, El Gran Dragon.  Emigranţii chinezi de-abia aveau bani să mănânce. La început a cerut pomană pentru ei, apoi i-a venit ideea să deschidă un restaurant. În 1979 a creat Colţul Liniştii, unde predă  taijichuan şi qigong şi organizează câteva întâlniri. Continuu pune întrebări şi to el răspunde. Este înţelept şi amuzant. Peter Yang a scris o carte a învăţăturilor sale, care este o fuziune între respiraţia corectă, taoism şi creştinism, cu titlul Chi Kung Cristiano (publicat de Mănăstirea din Montserrat) în colaborare cu  Joseph M. Prat.

Preot

De când a fost hirotonisit ca preot catolic în China în 1947, Petru a urmat cu cel mai mare respect liniile directoare ale ierarhiei Bisericii, şi a practicat liturghia de zi cu zi fără a pierde o singură zi în misiunea sa sacră. Din anul 1965 celebrează liturghia de zi cu zi, la Catedrala din Barcelona. Mulţi oameni din oraş îl cunosc pentru că le-a oficiat nunta sau  le-a botezat copii. În Barcelona este respectat mult de către cetăţeni şi instituţiile culturale. Numeroşi oamenii vin la el pentru sfaturi sau cer consiliere personală, deoarece în prezenţa sa este percepută bogăţia spirituală a unui reprezentant al bisericii.

Medic

Deşi nu a urmat cariera medicală, ca absolvent al facultăţii de Medicină, începută în Valladolid şi încheiată în Barcelona în 1957, i-a permis să aibă o cunoaştere profundă a omului în totalitatea sa. Baza sănătăţii umane, consideră Peter, constă în respiraţia corectă. Nu concepe predarea Tai Chi-ului, fără să pună accent pe respiraţie. Peter ne invită să degustăm aerul, să-l simţim proaspăt, călduţ, armonios, iubitor.

Taoist

Taoismul dezvăluit de Peter este de tradiţie cultă, practicat în China de persoane cu un înalt nivel intelectual. Taoism care nu este nici filosofie sau religie: doar cultura. Cultură umană, umanism. Taoismul-cultură încearcă să dea fiecărei persoane ceea ce este natural, pentru a o ajuta să se întoarcă la locul firesc pe care fiecare îl ocupă în natură. Mai mult decât atât, părintele Peter afirmă că urcuşul creştin permite individului să privească dincolo de natural, la ceea ce el numeşte supranatural. Angajamentul cultural al lui Peter este unirea creştinismului cu taoismul, pe care o exprimă cu fraza: de la mântuire la om, de la om la divin.

Credincios faţă de Tao

Părintele Yang se defineşte ca un preot creştin credincios lui Tao. Un credincios faţă de Tao, spune el, este acela care-l apără. Prima dată el l-a studiat şi l-a păstruns, apoi l-a prezentat: cel care a simţit Tao, şi-a explicat experienţa proprie. Deşi, susţine Peter, a-l simţi pe Tao nu este uşor. Textul din Tao Te Ching de către Lao Tse, arată o cale şi o cultură, dar cum prezintă deja primul capitol: Tao care poate fi exprimat în cuvinte nu este Tao adevarat

Bucătar

Pentru a-i ajuta pe tinerii studenţi chinezi emigranţi, a căror bursă nu le permitea să trăiască decât cu lipsuri, Peter a decis să deschidă în Barcelona primul restaurant chinezesc din oraş, şi, probabil, din Spania, pe 7 iunie 1958. Pentru a-l construi a apelat la ajutorul Lluïssos de Gracia. A trecut prin multe vicisitudini administrative şi a trebuit să suporte o rezistenţă puternică din partea autorităţilor ecleziastice. Peter a susţinut localul timp de treizeci de ani, lucrând ca un bucătar priceput, ca şi chelner şi expert în relaţii publice.  A apărut în programul „Semnele timpului” ăe canalul 33 în rolul său de taoist şi preot catolic. Din 2003 a apărut în programul Karakia, un spaţiu dedicat diferitelor culturi culinare. În secţiunea chineză, Peter, printre alţi bucătari profesionişti, şi-a demonstrat capacitatea de bucătar şi expert în relaţii publice, fiind capabil şi să transmită mesajul creştin-taoist.

Fraze frecvente utilizate de Peter Yang:

· Trăiască Pepa!

· Mişcă-ţi fundul!

· Cel ce transpiră, câştigă. · El que aguanta, gana.

· Taoist eşti aici şi acum.

· Fii  activ,  nu un leneş. · Sé un comodín, no un comodón.

· Liniştea şi iar liniştea întăreşte sufletul. · Calma más calma robustece el alma.

· Pneumo-Psico-Neuro-Imuno-Biologia

· Noi trebuie să trăim, să mergem pe cale cu adevărat.

· Ai o cale numai când există un călător.

· Binele poate fi numai realizat, nu gândit.

· Trebuie să ne rugăm respirând şi să respirăm rugându-ne.

· Sentimentul şi gândirea sunt incompatibile.

· Pionieratul începe cu primul care a spus cuvântul pio…

· Am fost născuţi pentru a servi, nu pentru a fi serviţi.

· În China, un lucru repetat 100 de zile are o mare valoare.

· Viaţa este aer. Dacă nu observaţi aerul, nu veţi observa nici viaţa.

· În practica de zi cu zi a Tai Chi-ul se obţine flexibilitatea unui copil, puterea unui tăietor de lemne şi spiritul unui înţelept.

· Un Maestru este cineva care vinde apă de râu în vasul său, dar mulţi nu văd râul şi cumpără apa îmbuteliată.

Sursa:qigongspirit.wordpress.com
Lasă-mi un mesaj cu ce probleme te confrunți, adresa de mail și numărul de telefon pentru a te contacta.