Marea Moartă este de fapt un mare lac sărat, situată la 400 de metri sub nivelul mării, cel mai jos loc de pe Pământ, lac hipersalin, având o adâncime de 377 m. Cu un nivel al salinităţii de 33,7%, Marea Moartă este de 8.6 ori mai sărată că oceanele. Practic, este imposibil să te îneci, apa ţinându-vă la suprafaţă din cauza salinităţii ridicate. Salinitatea ridicată împiedică traiul vieţuitoarelor şi plantelor marine, totuşi, sunt prezente bacterii minuscule şi fungi.
De altfel, beneficiile apei de aici erau cunoscute încă din Antichitate. Egiptenii foloseau nămolul din Marea Moartă la îmbălsămarea mumiilor, iar Cleopatra a ordonat construirea de staţiuni-spa pe malurile mării.dead_sea_sunset
Marea Moartă conţine cam 45.000 de milioane de tone de sare bogată în minerale. Este vorba de 26 de minerale, 12 dintre ele nefiind prezente în nici o altă mare său ocean. Mineralele au efect relaxant, hrănesc pielea, curăţă pielea în profunzime, absoarbe excesul de sebum, exfoliază celulele moarte,îmbunătăţeşte circulaţia sanguine, ce asemenea este folosit la tratarea artritei, durerilor musculare, reumatismului, inflamaţiilor încheieturilor.
Astăzi, cercetările medicinei moderne confirma că nămolul de la Marea Moartă este folosit în balneoterapie, helioterapie, climatoterapie, thalassoterapie, împachetări cu nămol… având proprietăţi pentru refacerea nivelului de hidratare a pielii, reducerea inflamaţiilor, în procesele de detoxifiere, în combaterea reacţiilor alergice. Studiile au arătat că minerale are proprietăţi vindecătoare pentru diverse boli şi afecţiuni. Nămol pur de la Marea Moartă are proprietatea de a elimina durerile de cap şi migrenele. Aceste minerale din compoziţia nămolului au caracteristici vindecătoare şi relaxante pentru numeroase afecţiuni medicale, incluzând artrita, inflamaţiile oaselor sau cartilagiilor, mielita, nevrita, reumatism, stres, oboseala şi insomnie.https://energyvita.ro/2016/05/05/terapia-cu-namol-si-masajul-cu-pietre-vulcanice/
Iată câteva afecţiuni care răspund la tratamente cu nămol, sare şi apa din Marea Moarta
* Bolile reumatice şi musculare
-Artrita reumatoida
– Artrita reumatoida juvenilă
–  Boala Bechterew (spondilita anchilozantă), artrita psoriazică, artrita reactiva (de exemplu, sindromul Reiters)
– Osteoartrita
– Probleme cu spatele şi gâtul
– Dureri lombare cronice sau acute şi sindromul de col uterin
– Fibromialgia
– Tendinita
– Bursita
dead-sea-mud
* Afecţiuni ale pielii:
– Psoriazis
– Dermatită atopică -această boală, mai răspândită la copii, reprezintă adesea o provocare pentru medici, de la cazurile moderate până la cazurile severe. Programul de tratament cu nămol Marea Moartă este adaptat pentru aceste persoane foarte sensibile, cu o durată de tratament între patru până la şase săptămâni.
– Vitiligo – terapia cu nămol Marea Moartă este, de asemenea, eficientă pentru tratarea bolnavilor de vitiligo – o afecţiune în care zone mici sau mări ale pielii îşi pierd pigmentul lor natural.
* Boli pulmonare cronice:
– Astm
– Fibroză chistică
– Bronhopneumopatia cronică obstructivă
* Bolile de inimă şi hipertensiunea arterială/ischemica
Studiul recent au demonstrat că toţi pacienţii au înregistrat îmbunătăţiri subiective şi obiective măsurate printr-un test de toleranţă la exerciţii fizice, test de inimă, saturaţia de oxigen din sânge, etc. Aceste rezultate, precum şi cele dintr-un alt studiu în care pacienţii în curs de pregătire pentru a fi supuşi unei operaţii de bypass coronarian sau din perioada postoperatorie au fost expuşi climatului de la Marea Moartă, au avut o evoluţie postoperatorie mai bună decât controalele. Acest lucru sugerează că timpul petrecut la Marea Moartă, înainte sau după procedurile chirurgicale pot oferi protecţia muşchiului cardiac, eventual ca urmare a saturaţiei ridicate în oxigen şi a efectului antiischemic de aclimatizare la căldură
 Un studiu recent a arătat ca acest tratament creşte semnificativ nivelurile de oxigenare arterială (SaO2), oximetria somnului şi îmbunătăţeşte performanta exerciţiilor fizice. Oferă o modalitate simplă de îmbunătăţire a simptomelor pacientului, da posibilitatea de a îmbunătăţi capacitatea lor funcţională, de a le îmbunătăţi calitatea vieţii, precum şi de a creşte independenta şi bunăstarea psihologică.
Tratamentul suplimentar, dacă este necesar, include terapia de susţinere şi ameliorare a bolilor, care nu diferă de abordarea clasică a bolii, inclusiv educaţia pacientului cu privire la acei factori de declanşare care trebuie evitaţi, combinată cu suplimentele de nutriţie şi alimentare.
Descrierea câtorva minerale conţinute în Nămolul din Marea Moartă
Mineralele reprezintă doar 4% din greutatea totală a trupului, însă sunt necesare pentru reînnoirea proceselor celulare, pentru sănătatea oaselor, a pielii, etc. Corpul nu produce minerale deci sunt necesare suplimente pe care le obţinem din alimentaţie sau din medicamente.Zen-NaturalsTM-Best-Dead-Sea-Mud-MaskTM-Detox-and-Revitalize-Your-Skin-Enriched-with-Rose-Hip-Oil-Manuka-Honey-B00XF4DOCO-2
Compoziţia apei din Marea Moartă variază în funcţie de sezon, adâncime şi temperatură. Apele conţin: potasiu, magneziu, sulf, fosfor, calciu, zinc, sodiu, litiu, bor, brom, stronţiu, mangan.
Calciul este deosebit de important pentru sănătatea oaselor, a muşchilor şi a inimii, fiind un factor esenţial în coagularea sângelui. Deficienţele de calciu în corp duc la osteoporoză şi accelerează procesul de îmbătrânire. Referitor la beneficiile asupra pielii, calciul îi oferă elasticitate şi o face să arate proaspătă. În plus, împiedică uscarea pielii, combate radicalii liberi, daunele produse de radiaţiile ultraviolete.
Zincul este deosebit de important pentru sistemul imunitar. Corpul îl foloseşte în diviziunea celulară, în procesul de creştere, şi la vindecarea rănilor. Părul are nevoie de zinc ca să crească. Zincul contribuie la reînnoirea celulară, la producerea de colagen şi are rol în sinteza de elastină. Combate radicalii liberi, îmbunătăţeşte secreţia de sebum.
Magneziul este esenţial pentru buna funcţionare a organismului. Este folosit în peste 300 de procese în corp. Magneziul oferă energie celulelor, ajută la producerea în corp a vitaminei D, fiind important pentru oase. Magneziul este absorbit rapid de piele. Marea Moartă conţine de 10 ori mai mult magneziu decât oricare altă mare. Aşa că dacă veţi face baie în Marea Moartă veţi scăpa de iritaţii, roşeaţă şi reacţii alergice ale pielii. Magneziul este important şi în întărirea membranelor celulare.
dead-sea-1920x1200-beach-wallpaperPotasiul este important pentru buna funcţionare a muşchilor şi ajută la menţinerea echilibrului fluidelor în celule. Spre deosebire de alte minerale, potasiul este înmagazinat în celule. La nivelul pielii, potasiul menţine un nivel ridicat de hidratare. Participă la sinteza proteinelor, neutralizează radicalii liberi şi calmează puseul de acnee.
Sulful este prezent în toate celulele corpului şi în special în cele care ajută la formarea pielii, a părului şi a unghiilor. Este esenţial în procesul de absorbţie a vitaminelor în corp. Ajută la „omorârea” bacteriilor, curăţă sângele, ajută ficatul să scape de toxine. Pentru contribuţia sa la reînnoirea celulelor pielii, sulful şi-a câştigat titulatura de „mineralul frumuseţii”. Sulful ajută la combaterea mătreţii, eczemelor, psoriazisului şi diferitelor inflamaţii. Suflul este esenţial în crearea de colagen.
Fosforul este esenţial pentru sănătatea oaselor, iar celulele îl folosesc pentru a produce energie. Participă la producerea de proteine şi este important pentru crearea de noi celule.
Sodiul reglează valoarea pH-ului în corp şi previne pierderea fluidelor. Bun pentru buna funcţionare a muşchilor şi în procesele neurologice. La nivelul pielii, sodiul ajută la menţinerea elasticităţii şi vindecă uscăciunea.
Litiul acţionează asupra celulelor cerebrale şi asupra sistemului nervos şi e un bun antidepresiv. Ameliorează psoriazisul, prelungeşte viaţa celulelor.
Borul este necesar în organism în cantităţi mici pentru a întări sistemul osos la vârste înaintate. Previne pierderile de calciu şi magneziu, menţine sănătatea celulară şi ameliorează sindromul premenstrual. O deficienţă de bor slăbeşte membrana celulară.
Concentraţia de brom din Marea Moartă este cea mai mare din lume. Bromul are efect relaxant.
Stronţiul ajută la creşterea densităţii osoase. Ajută la calmarea iritaţiilor pielii, mâncărimilor şi inflamaţiilor.
Sarea îmbunătăţeşte metabolismul celular, contribuind la regenerarea celulelor. În plus, este un bun dezinfectant şi îndepărtează substanţele dăunătoare pielii.

 

 

Lasă-mi adresa de e-mail și te voi contacta.